Lectura de l’evangeli segons sant Mateo 11,2-11

En aquell temps, Joan, que era a la presó, va saber les obres que feia el Messies i envià els seus deixebles a preguntar-li: «¿Ets tu el qui ha de venir, o n’hem d’esperar un altre?». Jesús els respongué: «Aneu a anunciar a Joan el que sentiu i veieu: els cecs hi veuen, els coixos caminen, els leprosos queden purs, els sords hi senten, els morts ressusciten, els pobres reben l’anunci de la bona nova. I feliç aquell qui no em rebutjarà!».

Mentre ells se n’anaven, Jesús es posà a parlar de Joan a les multituds: «Què heu sortit a contemplar al desert? ¿Una canya sacsejada pel vent? Doncs què hi heu sortit a veure? ¿Un home vestit refinadament? Els qui porten vestits refinats viuen als palaus dels reis! Doncs què hi heu sortit a veure? ¿Un profeta? Sí, us ho asseguro, i més que un profeta. És aquell de qui diu l’Escriptura: ‘Jo envio davant teu el meu missatger perquè et prepari el camí’. Us ho asseguro: entre els nascuts de dona no n’hi ha hagut cap de més gran que Joan Baptista; però el més petit en el Regne del cel és més gran que ell».

Comentari de l’evangeli

Joan Baptista creia fermament que el Messies vindria a tornar al poble la llibertat, la dignitat i la justícia; i deia a la gent que es preparés perquè el judici era a prop…

Arriba un moment, però, en que Herodes deté Joan Baptista i el tanca a la presó, i allí li sorgeixen molts dubtes: ¿què està passant? ¿Quan es farà el judici de Déu? ¿Com es que Déu no s’imposa? ¿serà tal vegada que aquest Jesús de Natzaret no és el Messies que havia de venir?

Aquests interrogants eren normals i de ben segur que també a nosaltres ens han vingut a la vida molts dubtes: la nostra lluita, els nostres esforços, el nostres sacrificis ¿tenen sentit? ¿ens portarà cap a algun lloc el nostre actuar contra corrent?

Joan Baptista, però, pregunta; i és que el discerniment demana diàleg, recerca i reflexió sobre la realitat, i sobre la nostra actuació.

Jesús no dóna respostes teòriques, sinó amb fets. Perquè digues-me com actues i et diré veritablement qui ets i què esperes…

Manel Simó

Català CA Español ES