Lectura de l’evangeli segons sant Mateu 25,31-46

En aquell temps Jesús digué als seus deixebles: «Quan el Fill de l’home vindrà amb el seu poder, acompanyat de tots els àngels, s’asseurà al seu tron gloriós i es reuniran davant d’ell tots els pobles. Llavors els separarà entre ells com un pastor separa les ovelles i les cabres, i posarà les ovelles a la dreta, i les cabres a l’esquerra.

»Després el Rei dirà als de la seva dreta: “Veniu, beneïts del meu Pare: preneu possessió del Regne que ell us tenia preparat des de la creació del món. Vosaltres, quan jo tenia fam, em donàreu menjar; quan tenia set, em donàreu beure; quan era foraster, em vau acollir; quan em veiéreu despullat, em vau vestir; quan estava malalt, em vau visitar; quan era a la presó, vinguéreu a veure’m.”

»Els justos li respondran: “Senyor, quan us vam veure afamat i us vam donar menjar, o que passàveu set, i us vam donar beure? Quan us vam veure foraster i us vam acollir, o despullat, i us vam vestir? Quan us vam veure malalt o a la presó, i vinguérem a veure-us?”

»El Rei els respondrà: “Us ho dic amb tota veritat: Tot allò que fèieu a cadascun d’aquests germans meus, per petit que fos, m’ho fèieu a mi.”

»Després dirà als de la seva esquerra: “Lluny de mi, maleïts: aneu-vos-en al foc etern preparat per al diable i els seus àngels. Vosaltres, quan jo tenia fam, no em donàreu menjar; quan tenia set, no em donàreu beure; quan era foraster, no em vau acollir; quan em veiéreu despullat, no em vau vestir; quan estava malalt o a la presó, no em vau visitar.”

»Ells li respondran: “Senyor, quan us vam veure afamat o que passàveu set, foraster, despullat, malalt o a la presó, i no vam fer res per vós?”

»Ell els contestarà: “Us ho dic amb tota veritat: Tot allò que deixàveu de fer a cadascun d’aquests, per petit que fos, m’ho negàveu a mi.”

»I aniran als suplicis eterns, mentre que els justos entraran a la vida eterna.»

Comentari de l’evangeli

La festa d’avui fou establerta l’any 1925 en un context que té poc a veure amb l’actual. Eren moments que l’Església propugnava la religió catòlica com a religió oficial dels Estats i, per tant, demanava una situació de privilegi, emparant-se en la terminologia bíblica del Regne de Déu…

Per entendre, però, aquest terme ens ajuda avui el Prefaci de la Missa quan diu: Regne universal i etern, de veritat i de vida, de santedat i de gracia, d’amor, de justícia i de pau…

I d’aquest Regne en plenitud es del que parla l’evangeli d’avui al qual som cridats tots nosaltres i que podrem assolir si arribem pel camí de les obres de misericòrdia bíbliques de les quals serem avaluats: tenia fam, tenia set, era foraster, anava despullat… i em vàreu atendre…

Quan cada dia preguem al Parenostre: vingui a nosaltres el vostre Regne, Déu ens repeteix ja sabeu el camí que hi porta… i ens recorda l’evangeli d’avui.

Manel Simó

Català CA Español ES