Lectura de l’evangeli segons sant Lluc 1,26-38

En aquell temps, Déu envià l’àngel Gabriel a un poble de Galilea anomenat Natzaret, a una noia verge, unida per acord matrimonial amb un home que es deia Josep i era descendent de David. La noia es deia Maria.

L’àngel entrà a trobar-la i li digué: «Déu te guard, plena de la gràcia. El Senyor és amb tu». Ella es va torbar en sentir aquestes paraules i pensava per què la saludava així. L’àngel li digué: «No tinguis por, Maria. Déu t’ha concedit la seva gràcia. Tindràs un fill i li posaràs el nom de Jesús. Serà gran i l’anomenaran Fill de l’Altíssim. El Senyor Déu li donarà el tron de David, el seu pare. Regnarà per sempre sobre el poble de Jacob, i el seu regnat no tindrà fi». Maria preguntà a l’àngel: «Com podrà ser això, si jo sóc verge?». L’àngel li respongué: «L’Esperit Sant vindrà sobre teu i el poder de l’Altíssim et cobrirà amb la seva ombra; per això el fruit que naixerà serà sant i l’anomenaran Fill de Déu. També Elisabet, la teva parenta, ha concebut un fill a les seves velleses; ella, que era tinguda per estèril, ja es troba al sisè mes, perquè per a Déu no hi ha res impossible». Maria va dir: «Sóc l’esclava del Senyor: que es compleixin en mi les teves paraules». I l’àngel es va retirar.

Comentari de l’evangeli

Enguany la festa de la Immaculada Concepció de Maria coincideix amb el segon diumenge d’Advent. Aquest fet, però, no trenca el ritme de l’Advent, ja que Maria, juntament amb Isaïes i Joan Baptista, es una de les figures senyeres que ens ajuda a preparar l’adveniment del Crist.

En aquesta coincidència litúrgica, l’església proposa com a lectura de l’evangeli la coneguda escena de l’Anunciació a Maria, on es mostra de manera molt clara la plena disponibilitat de Maria a la demanda de Déu. Una vida compromesa en l’opció donarà pas a una vida compromesa en l’acció, i aquesta es una de les grans lliçons de Maria que hem de recollir nosaltres. Perquè les nostres accions han de néixer de les nostres opcions.

La gracia salvadora del Crist es va manifestar anticipadament en la que havia de ser la seva mare a la terra. I també nosaltres rebem contínuament la gràcia de Déu per ser més fidels a allò que Ell espera de nosaltres. Advent es temps de transformació. Que Maria ens ajudi.

Manel Simó

Català CA Español ES