Els mitjans estatals de país van anunciar la nova política el 30 de desembre, després que les autoritats xineses es moguessin per reprimir encara més als catòlics a l’Arxidiòcesi de Fuzhou que es neguen a unir-se a l’Associació Patriòtica Catòlica Xina (CPCA per les seves sigles en anglès). D’acord a UCA News, les noves “mesures administratives per a grups religiosos”, que consisteixen en sis seccions i 41 articles, controlaran tots els aspectes de l’activitat religiosa dins de la Xina i exigiran que totes les religions i creients a la Xina compleixin amb les regulacions emeses pel Partit Comunista Xinès, que ha de ser reconeguda com l’autoritat superior.

“Les organitzacions religioses han d’adherir-se a la direcció del Partit Comunista Xinès, observar la constitució, lleis, reglaments, ordenances i polítiques, el principi d’independència i autogovern, a les directives sobre religions a la Xina, implementar els valors del socialisme”, assenyala l’article 5 de les noves polítiques. L’article 34 estableix que “sense l’aprovació del departament d’afers religiosos del govern popular, o el registre en el departament d’assumptes civils, no es poden realitzar activitats en nom dels grups religiosos”. Això vol dir que “esglésies a la llar” o qualsevol forma d’esglésies clandestines són il·legals.

Durant dècades després de la revolució comunista a Xina, l’Església Catòlica “clandestina” va existir en plena comunió amb Roma, a l’igual que l’Associació Catòlica Patriòtica Xina, patrocinada per l’estat, bisbes consagrats elegits per les autoritats governamentals i van existir en un estat de cisma. Al setembre de 2018 es va anunciar un acord provisional entre Beijing i els funcionaris del Vaticà, destinat a unificar l’Església clandestina i la CPCA. Si bé els termes de l’acord s’han mantingut confidencials, l’informe dóna al CPCA el dret d’escollir una llista de candidats per a bisbe, dels quals el Papa fa una selecció.

Des de l’acord, les esglésies clandestines i els bisbes a la Xina han estat objecte d’una campanya coercitiva per alinear-se amb la CPCA. El Govern va ordenar el tancament o la destrucció d’algunes esglésies per no unir-se a l’associació amb l’Estat. A l’Arxidiòcesi de Fuzhou, situada al sud-est de la Xina, el Govern va clausurar més de 100 esglésies des d’agost de 2019.

La repressió va començar després que només cinc membres del clergat van assistir a una “conferència de capacitació” patrocinada pel Departament de Treball del Front Unit i Oficina d’Afers Ètnics i Religiosos. Les esglésies catòliques a la ciutat de Fuqing es van tancar amb clau i es van instal·lar càmeres de vigilància per mantenir allunyats als feligresos. Fuqing és la ciutat natal del P. Lin Yuntuan, qui era l’administrador apostòlic de l’Arxidiòcesi de Fuzhou. Segons la publicació de Bitter Winter, el Govern veu a la P. Lin com una “figura carismàtica i influent” que impedeix la fusió de l’Església clandestina amb la CPCA.

Extret full parroquial de Sant Joan Baptiste

Català CA Español ES