Lectura de l’evangeli segons sant Lluc 21,5-19

En aquell temps, alguns parlaven del temple i de com estava decorat amb pedres precioses i amb ofrenes votives. Jesús digué: «De tot això que veieu, vindran dies que no en quedarà pedra sobre pedra; tot serà enderrocat».

Llavors li preguntaren: «Mestre, ¿quan passarà tot això i quin serà el senyal que està a punt de succeir?». Ell digué: «Estigueu alerta, no us deixeu enganyar. En vindran molts que es valdran del meu nom i diran: ‘Sóc jo’, i també: ‘El temps arriba’. No aneu darrere d’ells. Quan sentireu parlar de guerres i de revoltes, no us esglaieu: cal que això succeeixi primer, però la fi no vindrà de seguida.

Després els va dir: «Un poble s’alçarà contra un altre poble, i un regne contra un altre regne; hi haurà grans terratrèmols i pertot arreu fams i pestes, fets espantosos i grans senyals al cel. Però abans de tot això us agafaran, us perseguiran, us portaran a les sinagogues i a les presons i us faran comparèixer davant els reis i els governadors per causa del meu nom. Serà una ocasió de donar testimoni. Estigueu decidits a no preparar-vos la defensa: jo mateix us donaré una eloqüència i una saviesa que cap dels vostres adversaris no serà capaç de resistir o de contradir. Sereu traïts fins i tot pels vostres pares, germans, parents i amics, i en mataran alguns de vosaltres. Tothom us odiarà per causa del meu nom. Però no es perdrà ni un de sol dels vostres cabells. Amb la vostra perseverança salvareu la vida!».

Comentari de l’evangeli

L’evangeli d’avui ve condicionat pel fet de ser avui el darrer diumenge de l’any litúrgic, i per això ens mostra l’anomenat discurs escatològic… Escatós vol dir, en grec, darrer i Jesús ens convida a reflexionar sobre el final de la humanitat.

A la transcripció d’aquest discurs, però, els evangelistes barregen tres fets: d’una part, després de l’Ascensió de Jesús eren molts els qui pensaven que la seva tornada seria imminent; d’altra, quan els evangelistes escriuen ja s’ha produït la destrucció de Jerusalem i el seu temple (any 70), i indiquen que Jesús ja ho havia anunciar; i finalment, era molta la gent que es preocupava per saber quan i com seria el final del món…

Així les coses, en el discurs de Jesús es barregen les tres coses, i en relació al final de la humanitat Jesús deixa ben clar que això només ho sap el Pare…, però el que sí indica, segons el relat que llegim, es que abans del final hi haurà moments difícils per als cristians, i davant d’això fa dues afirmacions molt rotundes: tingueu confiança, perquè no es perdrà ni un sol cabell del vostre cap; i amb la vostra perseverança salvareu la vida. Confiança i perseverança: dues actituds bàsiques davant les dificultats.

Manel Simó

Total Page Visits: 60 - Today Page Visits: 1