Lectura de l’evangeli segons sant Marc 12,28b-34

En aquell temps, un dels mestres de la Llei anà a trobar Jesús i li va fer aquesta pregunta: «Quin és el primer de tots els manaments de la Llei?» Jesús li respongué: «El primer és aquest: “”‘Escolta, Israel: El Senyor és el nostre Déu, el Senyor és l’únic.

Estima el Senyor, el teu Déu, amb tot el cor, amb tota l’ànima, amb tot el pensament, amb totes les forces.””‘ El segon és: “”‘Estima els altres com a tu mateix.””‘ No hi ha cap altre manament més gran que aquest.»

El mestre de la Llei li digué: «Molt bé, mestre. És veritat que Déu és un de sol i que no n’hi ha cap altre fora d’ell. I que estimar-lo amb tot el cor, amb tot el pensament i amb totes les forces, i estimar els altres com a si mateix és millor que tots els sacrificis i totes les ofrenes cremades a l’altar.»

Jesús, en sentir aquesta resposta tan assenyada li digué: «No ets lluny del regne de Déu.» I ningú no s’atreví a fer-li cap més pregunta.

Comentari del evangeli

L’evangeli d’avui se centra en el nucli fonamental del cristianisme. Jesús acaba de mantenir una discussió amb els saduceus sobre el misteri de la resurrecció i ara un especialista a interpretar la Llei li pregunta quin és el principal manament de tots els que conserva la tradició d’Israel.

Jesús al·ludeix al llibre del Deuteronomi, segons el qual el punt fonamental era l’amor ple i incondicional a Déu, però de seguida afegeix a aquest mandat la seva expressió en relació amb les persones. Perquè no es pot dir que s’estima a Déu si no s’estima a les persones…

I perquè aquell escriba entén que Jesús té raó, rep unes paraules que són aplicables a tots els que, encara que no es diguin cristians, estan en la línia de Déu: no estàs lluny del Regne…

Aquest evangeli mereix ser reflexionat molt profundament, abans d’atrevir-nos a dictaminar els qui poden dir-se o no autènticament cristians.

Manel Simó

Català CA Español ES