Lectura de l’evangeli segons sant Mateu 21,28-32

En aquell temps, Jesús digué als grans sacerdots i als notables del poble: «Què us en sembla? Un home que tenia dos fills va dir al primer: “Fill meu, vés a treballar a la vinya, avui.”

Ell respongué: “No hi vull anar.” Però després se’n penedí i hi anà. El pare digué això mateix al segon i aquest li respongué: “Hi vaig de seguida, pare.” Però no hi anà. Quin d’aquests dos va fer el que el pare volia?»

Li responen: «El primer.» Jesús els diu: «Us dic amb tota veritat que els publicans i les dones de mala vida us passen al davant cap al regne de Déu, perquè ha vingut Joan amb la missió d’ensenyar-vos un bon camí, però vosaltres no l’heu cregut, mentre que els publicans i les dones de mala vida sí que l’han cregut.

I vosaltres, ni després de veure això, encara no us en penediu ni voleu creure’l.»

Comentari de l’evangeli

La paràbola que se’ns presenta avui torna a tenir com a escenari una vinya, lloc que, a la Bíblia, es tot just on es desenvolupa l’acció del poble de Déu.
I diu l’evangeli que la paràbola és adreçada als grans sacerdots i als notables del poble, que es consideraven perfectes i menyspreaven els pecadors i els publicans, afegint que tot just per això aquests els precediran en el camí del Regne…

El pensament de Jesús, però, es aplicable a tothom. I queda clar que allò que compta davant Déu no és el que es diu, sinó el que es fa…

L’actitud del primer fill és una actitud molt lloable de canvi i de conversió, mentre que la del segon és una actitud d’aparença hipòcrita.

El gran encert pedagògic de Jesús és que les dues actituds son una constant al nostre voltant i tots coneixem persones que es creuen molt bones i es vanaglorien de gairebé tot, i després pràcticament no fan res; mentre que hi ha altres que protesten, reneguen o s’enfaden, però després, hi són, treballen i lluiten.

Les comunitats necessiten molts membres com el primer fill de l’evangeli d’avui.

Manel Simó

Català CA Español ES