Lectura de l’evangeli segons sant Mateu 16,21-27

En aquell temps, Jesús començà a deixar entendre als deixebles que havia d’anar a Jerusalem, que havia de patir molt de part dels notables, dels grans sacerdots i dels mestres de la Llei, i que havia de ser mort i de ressuscitar el tercer dia.

Pere, pensant fer-li un favor, es posà a renyar-lo: «De cap manera, Senyor: a vós això no us pot passar!» Però Jesús es girà i li digué: «Fuig d’aquí, Satanàs! Em vols fer caure, perquè no penses com Déu, sinó com els homes.»

Llavors Jesús digué als deixebles: «Si algú vol venir amb mi, que es negui ell mateix, que prengui la seva creu i m’acompanyi.

Qui vulgui salvar la seva vida la perdrà, però el qui la perdi per mi, la retrobarà. Què en trauria l’home de guanyar tot el món si perdia la vida?

Què podria pagar l’home per rescatar la seva vida? Perquè el Fill de l’home ha de venir en la glòria del seu Pare voltat dels seus àngels, i ell pagarà cadascú segons les seves obres.»

Comentari de l’evangeli

Avui, en el relat de Mateu, veiem com Pere pretén fer caure Jesús a la temptació de fugir de la creu.

Alguns autors qualifiquen aquesta proposta de Pere com “la quarta” de les temptacions superades per Jesús (recordem les altres tres: el materialisme, la fama i el poder). Una temptació que, per a Jesús, suposava, d’altra part, una incitació a renunciar a la seva missió.

I aquest es el tema de reflexió a que ens convida l’evangeli d’avui: a la vida de les persones es presenten sovint fets que les situen a la cruïlla de dos camins: o cedir al camí d’amagar-se i no afrontar les dificultats; o donar la cara, per mantenir-se fidels a la pròpia consciència i a les opcions de vida.
Jesús marca dos criteris ben clars i definits: qui vulgui seguir-lo i acompanyar-lo haurà d’agafar la creu; i qui vulgui salvar la seva vida la perdrà. però el qui la perdi per ell, la salvarà.

La vida de les persones és un viatge, i cal saber on anem i com volem anar-hi. Ens esperona, però, saber que no anem sols.

Ell salm de la litúrgia d’avui ens ha recordat que podem comptar sempre amb l’amor que Déu ens mostra, i que l’amor que ens té, val més que la vida…

Manel Simó

Català CA Español ES