Lectura de l’evangeli segons sant Mateu 15,21-28

En aquell temps, Jesús es retirà a la regió de Tir i de Sidó, i sortí d’allà una dona cananea cridant: «Senyor, fill de David, compadiu-vos de mi: la meva filla està endimoniada.»

Jesús no li contestà ni una paraula, però els deixebles li demanaven: «Despatxeu-la d’una vegada: només fa que seguir-vos i cridar.» Jesús els respongué: «Únicament he estat enviat a les ovelles perdudes del poble d’Israel.»

Ella vingué, es prosternà i digué: «Senyor, ajudeu-me.» Jesús li respon: «No està bé de prendre el pa dels fills per tirar-lo als cadells.»

Ella li contestà: «És veritat, Senyor, però també els cadells mengen les engrunes que cauen de la taula dels amos.» Llavors Jesús respongué: «Dona, quina fe que tens! Que sigui tal com vols.»

I a l’instant es posà bona la seva filla.

Comentario del evangelio

L’evangeli d’avui confirma la idea de que Déu s’ofereix a tots els pobles, a tots els homes i dones. I aquesta idea es veu refermada per la trobada entre Jesús i una dona no jueva.

Mateu va escriure el seu evangeli per a una comunitat on es trobava molt arrelat l’exclusivisme jueu, i per això amb l’escena entre Jesús i aquella dona cananea, a la que Jesús dedicarà un gran elogi: dona, quina fe que tens!, l’evangelista contraposa aquesta fe a la incredulitat majoritària del poble d’Israel, que considerava gossos als creients dels deus pagans dels altres pobles..

Aquella dona, d’altra part, es un model de pregària sense defallir. Una pregària que no demana res per a ella, sinó per a la seva filla. La seva fe es gran perquè es una fe desinteressada.

La catequesi de Jesús queda molt clara: la fe radica en l‘actitud de les persones i les seves obres.

Manel Simó

Català CA Español ES