Lectura de l’evangeli segons sant Mateu 13,24-30

En aquells temps, Jesús proposà a la gent aquesta altra paràbola: «Amb el Regne del cel passa com amb un home que havia sembrat bona llavor al seu camp, però a la nit, mentre tothom dormia, vingué el seu enemic, sembrà jull enmig del blat i se n’anà. Quan el sembrat hagué crescut i s’espigà, aparegué també el jull.

Els mossos anaren a trobar l’amo i li digueren: “No era bona, la llavor que vau sembrar al vostre camp? Com és, doncs, que hi ha jull?” Ell els respongué: “Això ho ha fet algú que em vol mal.” Els mossos li digueren: “Voleu que anem a collir-lo?”

Ell els diu: “No ho feu pas: si collíeu el jull, potser arrencaríeu també el blat. Deixeu que creixin junts fins a l’hora de la sega i llavors diré als segadors: ‘colliu primer el jull i feu-ne feixos per cremar-lo; després colliu el blat i porteu-lo al meu graner’.”»

Comentari de l’evangeli

Continuem la lectura de les anomenades paràboles del Regne de Déu, capítol 13 de sant Mateu. I avui ens trobem amb tres paràboles que transmeten un parell d’ensenyaments ben clars i senzills:

– en el projecte de Déu en el que ens toca viure coexisteixen el bé i el mal (el blat i el jull) i la nostra feina no es condemnar ningú, sinó treballar amb perseverança perquè el bé triomfi sobre el mal;

– i el projecte de Déu es desenvolupa creixent dia a dia, fent-lo cada cop més nostre i incorporant-lo a la nostra vida, com el petit gra de mostassa esdevé gairebé un arbre, i el llevat que arriba a fermentar tota la pasta.

Davant les actituds d’intolerància hi ha la serenor de respectar el ritme de les persones, i davant les impaciències en aconseguir fruits immediats hi el treball del dia a dia…També això queda clar a les paràboles d’avui.

Els parlava en paràboles, però s’entenia molt bé el que els hi deia.

Manel Simó

Català CA Español ES