Lectura de l’evangeli segons sant Mateu 10,26-33

En aquell temps, Jesús digué als seus apòstols: «No tingueu por dels homes. No hi ha cap secret que tard o d’hora no sigui revelat; no hi ha res amagat que tard o d’hora no sigui conegut.

Allò que us dic en la fosca digueu-ho a plena llum, allò que us dic a cau d’orella, proclameu-ho des dels terrats. I no tingueu por dels qui maten només el cos però no poden matar l’ànima.

Tingueu por més aviat del qui pot perdre a l’infern tant l’ànima com el cos. No venen dos pardals per pocs diners? Doncs ni un d’ells no cau a terra si no ho permet el vostre Pare.

Però a vosaltres, Déu us té comptats cada un dels cabells. No tingueu por: valeu més que tots els ocells plegats. A tothom qui em reconegui davant els homes, també jo el reconeixeré davant el meu Pare del cel, però a tothom qui em negui davant els homes, també jo el negaré davant el Pare del cel.»

Comentari de l’evangeli

Acabat el cicle de Pasqua i Pentecosta, reprenem avui de nou, i fins al final de l’any litúrgic, el temps anomenat de durant l’any.

I l’evangeli ens presenta unes paraules de l’anomenat discurs de la missió, de l’evangelista Mateu. El tema fonamental es l’afirmació no tingueu por, que es repeteix fins a tres vegades.

La por es una manifestació afectiva inevitable, però aquí es parla de la por que es pot vèncer a cops de decisió i empenta; de la por que es superada per la voluntat decidida de qui sap què vol i el preu que costa; de la por que ens pot fer enrere de les nostres conviccions; de la por que pot paralitzar la nostra opció cristiana…

No tingueu por, diu Jesús, dels qui maten el cos, però no poden matar l’ànima. I ens assegura que està al nostre costat: vosaltres valeu més que tots els ocells plegats…

L’evangeli d’avui es una crida al do de la fortalesa.

Manel Simó

Català CA Español ES