Lectura de l’evangeli segons sant Lluc 6, 27-38

En aquell temps, Jesús digué als seus deixebles: «A vosaltres que escolteu, jo us dic: Estimeu els vostres enemics, feu bé als qui us odien, beneïu els qui us maleeixen, pregueu pels qui us calumnien. Si algú et pega en una galta, para-li també l’altra, i si et vol prendre el mantell, no li neguis el vestit. Dóna a tothom qui et demana, i no reclamis res al qui et pren allò que és teu. Tracteu els altres tal com voleu que ells us tractin. Si estimeu els qui us estimen, qui us ho ha d’agrair? També els pecadors estimen aquells qui els estimen! I si feu bé als qui us en fan, qui us ho ha d’agrair? També ho fan els pecadors! I si feu préstecs als qui espereu que us donaran alguna cosa, qui us ho ha d’agrair? També els pecadors fan préstecs als pecadors, si saben que en trauran un guany.

»Però vosaltres, estimeu els vostres enemics, feu bé i presteu sense esperar res a canvi: llavors serà gran la vostra recompensa, i sereu fills de l’Altíssim, que és bo amb els desagraïts i amb els dolents. Sigueu misericordiosos com ho és el vostre Pare. No judiqueu, i no sereu judicats; no condemneu, i no sereu condemnats; perdoneu, i sereu perdonats. Doneu, i us donaran: us abocaran a la falda una bona mesura, atapeïda, sacsejada i curulla fins a vessar. Tal com mesureu sereu mesurats».

Comentari de l’evangeli

Avui és un clam universal la pèrdua de valors morals i ètics, i quan la qualitat moral de les persones minva, la societat ho acusa.
Doncs bé, d’això tracta l’evangeli d’avui.
Lluc posa en boca de Jesús quatre actituds que són profundament útils per al correcte desenvolupament moral de la societat:
1) No anar per la vida com a inquisidors y condemnadors dels altres
2) Sobrepassar en misericòrdia a qui ens ofèn
3) Mantenir el principi d’or de la convivència, que és comportar-se amb els altres com volem que ens comportin amb nosaltres.
4) I no ser jutges dels altres. Els delictes es condemnen, però els errors es perdonen…

L’evangeli d’avui te valor universal i configura la veritable qualitat moral de les persones.

Manel Simó

Català CA Español ES