Lectura de l’evangeli segons sant Marc 1,40-45

En aquell temps, es presentà a Jesús un leprós, s’agenollà i li digué, suplicant-lo: «Si voleu, em podeu purificar.» Jesús, compadit, el tocà amb la mà i digué: «Sí que ho vull: queda pur.»

A l’instant la lepra desaparegué i quedà pur. Tot seguit Jesús el va fer marxar, després de recomanar-li seriosament de no dir-ho a ningú, sinó d’anar a fer-se examinar pel sacerdot, oferir per la seva purificació el que Moisès havia ordenat i certificar que ja era pur.

Però ell, així que se n’anà, començà de proclamar-ho davant la gent i de fer-ho conèixer pertot arreu, tant, que Jesús ja no podia entrar manifestament als pobles i havia de quedar-se a fora, en llocs despoblats.

Però la gent venia a trobar-lo de tot arreu.

Comentari de l’evangeli

En la mateix línia que els diumenges anteriors, l’evangeli de Marc presenta Jesús com aquell que ha vingut a ensenyar i a guarir a les persones que pateixen per qualsevol causa.

Avui Jesús s’apropa a un leprós, el toca i li dóna la mà, com a signe de resurrecció, i el guareix.

La lepra era considerada en aquell temps com un càstig de Déu i els leprosos eren allunyats de la vida social, convertint-se, d’aquesta manera, en persones marginades. Jesús es posa al seu costat i es preocupa per ells.

I hi ha també a l’evangeli una altra reflexió, que es la manera de fer les coses per part de Jesús: recomana al leprós que vagi a complir la llei de presentar-se al sacerdot i que no cal que escampi arreu la seva curació.

¿Què demostra aquesta actitud? Que Jesús no vol cap tipus de fama, ni aparèixer com un agitador populista, sinó que es presenta com un servidor, actitud que transmetrà també als seus deixebles.

Manel Simó

Català CA Español ES