Lectura de l’evangeli segons sant Joan (14,23-29)

En aquell temps, Jesús digué als seus deixebles : «Qui m’estima farà cas del que jo dic; el meu Pare l’estimarà i vindrem a viure amb ell. Els qui no m’estimen no fan cas de les meves paraules, que no són meves, sinó del Pare que m’ha enviat.

Us he dit tot això mentre era amb vosaltres, però el Defensor, l’Esperit Sant que el Pare enviarà en nom meu, us farà recordar tot el que us he dit i us ho farà entendre. Us deixo la pau, us dono la meva pau. No una pau com la que dóna el món.

Que s’asserenin els vostres cors, no us acovardiu! Heu sentit que us deia: Me’n vaig, però tornaré. Si m’estimeu, us alegrareu de saber que me’n vaig al Pare, perquè el Pare és més gran que jo. Us ho dic per endavant perquè cregueu quan ho veureu.»

Comentari de l’evangeli

A l’evangeli d’avui podem distingir un parell de paràgrafs:
–qui m’estima, farà cas de les meves paraules; el meu Pare l’estimarà, i vindrem a fer estada en ell;
–i us deixo la pau, us dono la meva pau. Jo us la dono de veritat, no com la dóna el món…
El missatge, per tant, es la pau, el shalom hebreu, que es molt més que una salutació, o l’absència de guerra.

Jesús introdueix un canvi radical en la relació entre els homes i les dones i Déu. Déu sacralitza l’esser humà: vindrem a fer estada en ells.

Avui, per tant, se’ns convida a reflexionar sobre la pau, aquesta veritable tranquil•litat en l’ordre, com deia sant Agustí, i que es fruit de la correcta conducta en les tres dimensions de l’ésser humà: cap a Déu,, cap a un mateix i cap els altres.

Manel Simó

Català CA Español ES