Lectura de l’evangeli segons sant Lluc 5, 1-11

En una ocasió, Jesús es trobava vora el llac de Genesaret, i la gent s’apinyava al seu voltant per escoltar la paraula de Déu. Llavors veié dues barques amarrades vora l’aigua; els pescadors n’havien baixat i rentaven les xarxes. Pujà en una de les barques, que era de Simó, li demanà que l’apartés una mica de terra, s’assegué i instruïa la gent de la barca estant. Quan acabà de parlar, digué a Simó: «Tira llac endins i caleu les xarxes per pescar». Simó li respongué: «Mestre, ens hi hem escarrassat tota la nit i no hem agafat res; però, ja que tu ho dius, calaré les xarxes». Ho feren així, i van arreplegar tant i tant de peix que les xarxes se’ls esquinçaven. Llavors van fer senyal als companys de l’altra barca que vinguessin a ajudar-los. Ells hi anaren, i ompliren tant les dues barques que quasi s’enfonsaven.

Simó Pere, en veure-ho, es llançà als genolls de Jesús dient: «Aparta’t de mi, Senyor, que sóc un pecador! Veient una pesca com aquella, ell i tots els qui anaven amb ell no se’n sabien avenir, i igualment passà amb Jaume i Joan, fills de Zebedeu, que eren socis de Simó. Jesús digué a Simó: «No tinguis por. D’ara endavant seràs pescador d’homes». Ells tornaren les barques a terra, ho deixaren tot i el van seguir.

Comentari de l’evangeli

L’evangeli d’avui ens presenta una de les nombroses teofanies o manifestacions de Déu mitjançant Jesús que apareixen als evangelis. Jesús es manifesta com a Déu en l’abundància de la pesca que obtenen Pere i els seus companys. Jesús anuncia Déu com el Déu de l’abundància. Recordem també la multiplicació dels pans, o el vi de Canà. Déu sempre desborda en gratuïtat.
D’altra part, l’evangeli d’avui compte també dos detalls molt importants:
Quan Jesús diu a Pere que cali les xarxes per pescar, Pere es mostra realista en l’anàlisi del present, però esperançat en el futur: ens hi hem escarrassat tota la nit i no hem pescat res, però ja que vós ho dieu, calaré les xarxes….
I quan Pere, aclaparat per la manifestació de l’abundant gratuïtat de Déu, reconeix el seu error (Senyor, allunyat de mi que sóc un pecador) la seva fe queda molt enfortida…
En la nostra missió d’evangelitzadors hem d’aprendre d’aquestes actituds.

Manel Simó

Català CA Español ES