Lectura de l’evangeli segons sant Mateu 5,13-16

En aquell temps, Jesús digué als seus deixebles: «Vosaltres sou la sal de la terra.

Si la sal ha perdut el gust, amb què la tornarien salada? No serà bona per a res. La llençaran al carrer i que la gent la trepitgi. »Vosaltres sou la llum del món.

Un poble dalt d’una muntanya no es pot amagar. Tampoc, quan algú encén un llum, no el posa sota una mesura, sinó en un lloc alt, i fa llum a tots els qui són a casa.

Igualment ha de resplendir la vostra llum davant la gent. Llavors, en veure el bé que heu obrat, glorificaran el vostre Pare del cel.»

Comentari de l’evangeli

L’evangeli d’avui es troba situat en el context del sermó de la muntanya. Després del text de les benaurances, Jesús, amb dues senzilles comparacions, ens diu com hem d’estar presents en el món els seus seguidors.

Ser sal i llum es quelcom que no es pot amagar. Als cristians i cristianes se’ns ha de notar per la nostra manera de viure, pels nostres costums i per les nostres preferències.

Ser sal suposa donar sabor a les coses i també preservar-les de la corrupció. Els cristians hem d’aportar la joia de la fe, i la seva força per mantenir-nos fidels a una ètica exigent.

Ser llum, suposa aportar orientacions i suport en els moments de tenebres, i també esperança per superar les nits obscures de l’ànima.

Cal, doncs, obrar de tal manera que, com diu Jesús, la gent, veient les nostres obres glorifiquin el Pare del cel. A la gent no se la convenç amb arguments, sinó amb la força d’una vida que sedueix i arrastra.

Manel Simó

Català CA Español ES