Lectura de l’evangeli segons sant Joan 8, 1-11

En aquell temps, Jesús se n’anà a la muntanya de les Oliveres. Però de bon matí es va presentar de nou al temple. Tot el poble acudia cap a Ell. S’assegué i començà a instruir-los. Llavors els mestres de la Llei i els fariseus li van portar una dona que havia estat sorpresa en el moment de cometre adulteri. La posaren allà al mig, i li digueren: «Mestre, aquesta dona ha estat sorpresa en el moment de cometre adulteri. Moisès en la Llei ens ordenà d’apedregar aquestes dones. I tu, què hi dius?». Li feien aquesta pregunta amb malícia per tenir de què acusar-lo. Però Jesús es va ajupir i començà a escriure a terra amb el dit.

Ells continuaven insistint en la pregunta. Llavors Jesús es va posar dret i els digué: «Aquell de vosaltres que no tingui pecat, que tiri la primera pedra». Després es tornà a ajupir i continuà escrivint a terra. Ells, en sentir això, s’anaren retirant l’un darrere l’altre, començant pels més vells. Jesús es va quedar sol, i la dona encara era allà al mig. Jesús es posà dret i li digué: «Dona, on són? ¿Ningú no t’ha condemnat?». Ella va respondre: «Ningú, Senyor». Jesús digué: «Jo tampoc no et condemno. Vés-te’n, i d’ara endavant no pequis més».

Comentari de l’evangeli

Malgrat aquest fet que narra l’evangeli d’avui estigui recollit a l’evangeli de sant Joan, es molt probable que estigui descol•locat i que sigui de l’evangeli de sant Lluc. I per això la litúrgia el situa, en aquest darrer diumenge de Quaresma, en el cicle de Lluc.
Jesús parlava amb paraules i amb fets. I si el diumenge passat escoltàvem la paràbola del pare acollidor, com a revelació del tarannà de Déu, avui Jesús parla amb la seva actitud davant un fet, per mostrar un cop més el rostre misericordiós de Déu.
El context ja el coneixem: la situació era indignant perquè el càstig per adulteri era clarament discriminador envers la dona; i per això Jesús el que fa es desemmascar la hipocresia d’aquells censors dels error dels altres i absolutament benèvols amb si mateixos pels mateixos errors.
¡Quantes vegades es veu repetida aquesta manera d’actuar en el nostre món i a voltes per nosaltres mateixos!. I Jesús ens recorda que el perdó i la misericòrdia es troben per damunt de les condemnes. Perquè és l’estil de Déu…

Manel Simó

Parròquies de Viladecans i Sant Climent de Ll.

Català CA Español ES