Lectura de l’evangeli segons sant Joan 9, 1.6-9.13-17.34-38

En aquell temps, Jesús veié tot passant un cec de naixement. escopí a terra, va fer amb la saliva una mica de fang, l’estengué sobre els ulls del cec i li digué: «Ves a rentar-te a la piscina de Siloè.» Aquest nom significa ‘enviat’.

Ell hi anà, s’hi rentà i tornà veient-hi. La gent del veïnat i els qui l’havien vist sempre captant deien: «No és aquell home que vèiem assegut captant?» Uns responien: «Sí, que és ell.»

Altres deien: «No és pas ell; és un que s’hi assembla.» Ell digué: «Sí, que el soc.»Dugueren als fariseus l’home que abans era cec. El dia que Jesús havia fet el fang i li havia obert els ulls era dissabte, dia de repòs.

També els fariseus li preguntaren com havia arribat a veure-hi. Ell els digué: «M’ha estès fang sobre els ulls, m’he rentat, i ara hi veig.» Alguns dels fariseus deien: «Aquest home que no guarda el repòs del dissabte no pot ser de Déu.» Però altres responien: «Com és possible que un pecador faci tals miracles?»

I es dividiren entre ells. S’adreçaren al cec altra vegada i li digueren: «Ja que és a tu, que ell t’ha obert els ulls, tu, què en dius, d’ell?» Ell contestà: «Que és un profeta.»
Li respongueren: «Tot tu vas néixer en pecat i ens vols donar lliçons?» I el van excloure de la sinagoga.

Jesús va sentir dir que l’havien exclòs de la sinagoga i, quan el trobà, li digué: «Creus en el Fill de l’home?» Ell respongué «I, qui és, Senyor, perquè hi pugui creure?
Jesús li diu: «Ja l’has vist: és el mateix que parla amb tu.» Li diu ell: «Hi crec, Senyor.» I l’adorà.

Comentari de l’evangeli

Ens trobem avui amb el segon dels anomenats evangelis baptismals. Jesús es presentat como a llum de vida, una afirmació que queda reflectida en el procés d’arribada a la fe que experimenta un cec de naixement.

Jesús va dir de si mateix: Jo sóc la llum del món; el qui em segueix no camina a les fosques, sinó que té la llum de la vida, i l’evangeli d’avui referma aquesta convicció.

Quatre punts poden ajudar la nostra reflexió:
– Tots nosaltres som sovint cecs per percebre adequadament la realitat, i per això ens cal pregar també com el cec.: Senyor, que hi vegi, perquè Tu ets la llum del món…Els deixebles plantegen a Jesús la gran incògnita de l’existència del mal, i Jesús afirma que el mal és un misteri, i és en el misteri on es revela l’obra de Déu

– D’altra part, descobrim en aquesta narració un curiós itinerari en el procés de descoberta de la fe. El cec, en un primer moment, només descobreix en Jesús un home; més endavant, un profeta; i finalment, l’accepta com a Fill de l’home, és a dir, com a Déu.

– Jesús planteja al cec la fe com una opció lliure: li diu que vagi a purificar-se a la piscina de Siloé. Era lliure de anar o no. El do de la fe és gratuït, però necessita la permanent adhesió lliure i personal de l’ésser humà.

Manel Simó

Català CA Español ES