Lectura de l’evangeli segons sant Joan 10,11-18

En aquell temps, Jesús parlà així: «Jo sóc el bon pastor. El bon pastor dóna la vida per les seves ovelles.

El qui no és pastor, sinó que treballa només a jornal, quan veu venir el llop, fuig i abandona les ovelles, perquè no són seves. És que ell només treballa pel jornal i tant se li’n dóna, de les ovelles. Llavors el llop les destrossa o les dispersa.

Jo sóc el bon pastor. Tal com el Pare em coneix i jo conec el Pare, jo reconec les meves ovelles, i elles em reconeixen a mi, i dono la vida per elles. »

Encara tinc altres ovelles, que no són d’aquest ramat. També les he de conduir jo, i faran cas de la meva veu. Llavors hi haurà un sol ramat amb un sol pastor. El Pare m’estima perquè dono la vida i després la recobro. Ningú no me la pren.

Sóc jo qui la dono lliurement. Tinc poder de donar-la i de recobrar-la. Aquesta és la missió que he rebut del Pare.»

Comentari de l’evangeli

Ja es tradicional que aquest quart diumenge de Pasqua sigui conegut com el diumenge del bon Pastor, degut a l’evangeli que hem escoltat.

Es ben sabut que el poble d’Israel era un poble de pastors i per això el llenguatge de ramats i pastors, com a expressió del poble i dels dirigents, era habitual. I es en aquesta línia que Jesús es defineix com a un bon Pastor, alhora que marca tres característiques que han de tenir totes les persones que vagin al davant d’altres persones, como poden ser els pares, els educadors, els sacerdots, i tots els qui tenen càrrecs directius…

Diu Jesús que qui vulgui ser un bon pastor:
–haurà de donar la vida, es a dir compartint-la i cercant sempre la felicitat dels altres
–haurà de conèixer les persones, es a dir fent-se proper a elles en les alegries i en les dolors…
–i haurà de formar grups, sense excloure ningú, més enllà de qualsevol discriminació…

Que aquest diumenge ens ajudi, doncs, en aquesta tasca de ser bons pastors

Manel Simó

Català CA Español ES