Lectura de l’evangeli segons sant Lluc 1,26-38

En aquell temps, Déu envià l’àngel Gabriel a un poble de la Galilea anomenat Natzaret, per dur un missatge a una noia, promesa amb un descendent de David, que es deia Josep, i el nom de la noia era Maria.

L’àngel entrà a casa d’ella i li digué: «Déu te guard, plena de gràcia, el Senyor és amb tu.» Ella es torbà en sentir aquestes paraules, i pensava per què la saludava així. Però l’àngel li digué: «No tinguis por, Maria; Déu t’ha concedit el seu favor.

Tindràs un fill i li posaràs el nom de Jesús. Serà gran i l’anomenaran Fill-de-l’Altíssim. El Senyor Déu li donarà el tron de David, el seu pare, serà rei del poble d’Israel per sempre, i el seu regnat no tindrà fi.»

Maria preguntà a l’àngel: «Com pot ser, això, si jo no tinc marit?» L’àngel li respongué: «L’Esperit Sant vindrà sobre teu, i el poder de l’Altíssim et cobrirà amb la seva ombra; per això el fruit sant que naixerà l’anomenaran Fill de Déu.

També la teva parenta, Elisabet, ha concebut un fill a la seva edat; ella que era tinguda per estèril ja es troba al sisè mes, perquè a Déu res no li és impossible.» Maria va respondre: «Sóc l’esclava del Senyor: que es compleixin en mi les teves paraules.» I l’àngel es va retirar.

Comentari de l’evangeli

L’evangeli d’avui torna a ser el mateix que van llegir el dia de la Immaculada, i, per tant, tornem a apropar-nos a la figura de Maria, de la qual podem aprendre dos valors molt necessaris, avui i sempre, com són l’acolliment i la disponibilitat.

Acollir és estar en actitud de pensar i de creure que de tothom podem aprendre, que a tothom hem d’acceptar, i que per tothom paga la pena de fer alguna cosa, o, si més no, intentar-ho.

I la disponibilitat és apostar més pel sí que pel no quan es tracta de fer el bé, o quan s’han d’assumir les feines més pesades i feixugues.

Acollir i estar disponibles són les dues grans notícies que podem aportar nosaltres en aquest Nadal tant atípic als més desesperançats i desanimats.

Maria va fer Nadal perquè va dir sí a la crida de Déu. I Nadal continua sent possible cada vegada que un home o una dona, amb un cor obert i senzill, accepten amb fe i amb esperança els diferents esdeveniments que configuren la seva vida.

Manel Simó

Català CA Español ES