Lectura de l’evangeli segons sant Lluc 1,1-4.4,14-21

Són molts els qui han emprès la tasca d’escriure una narració dels fets ocorreguts entre nosaltres, guiant-se per l’ensenyament que hem rebut d’aquells que des del principi en foren testimonis de vista i després ho transmeteren de paraula. Havent pogut informar-me minuciosament de tot des dels orígens, jo també, il·lustre Teòfil, he decidit escriure-t’ho en una narració seguida, perquè coneguis la solidesa de l’ensenyament que has rebut.

En aquell temps, Jesús se’n tornà a Galilea ple del poder de l’Esperit. La seva anomenada s’estengué per tota la regió. Ensenyava a les sinagogues d’ells i tothom el lloava. I se n’anà a Natzaret, on s’havia criat. El dissabte anà a la sinagoga, com tenia costum, i s’aixecà a llegir.

Li donaren el volum del profeta Isaïes, el desplegà i trobà el passatge on hi ha escrit: «L’Esperit del Senyor reposa sobre meu, ja que ell m’ha ungit per portar la bona nova als desvalguts, m’ha enviat a proclamar als captius la llibertat, i als cecs el retorn de la llum, a deixar en llibertat els oprimits i a proclamar l’any de gràcia del Senyor.»

Després plegà el volum, el donà a l’ajudant de la sinagoga i s’assegué. Tots els qui eren a la sinagoga tenien els ulls posats en Jesús. Ell començà dient-los: «Això que avui sentiu contar de mi és el compliment d’aquestes paraules de l’Escriptura.»

Comentari de l’evangeli

Lluc, que es l’evangelista que llegirem enguany, comença dient que escriu el seu relat valent-se dels qui foren des del principi, testimonis oculars dels fets i després esdevingueren servidors de la Paraula… Aquest es el valor dels evangelis.

I dit això ens ofereix una escena pública de Jesús, un dissabte en una sinagoga. Jesús rep un text de Isaïes: L’Esperit m’ha ungit i m’ha enviat a portar la bona nova als pobres… i assumeix que aquesta es la seva tasca.

La causa de Jesús es l’alliberament de totes les esclavituds interiors i exteriors que afeixuguen l’ésser humà, i aquesta ha de ser també la causa del seus seguidors.

Una acció pastoral no es fidel a l’esperit de Jesús si no es en benefici de l’alliberament espiritual i material de les persones. I això no sempre ho ha contemplat la teologia cristiana, ni la pràctica de l’Església.

Manel Simó

Català CA Español ES