Lectura de l’evangeli segons sant Lluc 1, 1-4;4,14-21

Són molts els qui han emprès la tasca d’escriure un relat dels fets que s’han acomplert entre nosaltres, valent-se del que ens van transmetre els qui des del principi en foren testimonis oculars i després esdevingueren servidors de la Paraula. Ara jo, havent-me informat minuciosament de tot des dels orígens, he decidit d’escriure-t’ho, il·lustre Teòfil, en una narració ordenada, perquè constatis la solidesa de l’ensenyament que has rebut.

En aquell temps Jesús, ple del poder de l’Esperit, se’n tornà a Galilea. La seva anomenada es va estendre per tota la regió. Ensenyava a les seves sinagogues, i tothom el lloava. I se n’anà a Natzaret, on s’havia criat. El dissabte, com tenia per costum, va entrar a la sinagoga i s’aixecà a llegir. Li donaren el volum del profeta Isaïes, el desplegà i va trobar el passatge on hi ha escrit: «L’Esperit del Senyor reposa sobre meu, perquè Ell m’ha ungit. M’ha enviat a portar la bona nova als pobres, a proclamar als captius la llibertat i als cecs el retorn de la llum, a posar en llibertat els oprimits, a proclamar l’any de gràcia del Senyor». Després plegà el volum, el retornà a l’ajudant de la sinagoga i es va asseure. Tots els qui eren a la sinagoga tenien els ulls posats en Ell. Aleshores començà dient-los: «Avui es compleix aquesta escriptura que acabeu d’escoltar».

Comentari de l’evangeli

Les dues preguntes que configuren l’estil de vida d’una persona són: Qui soc, què vull aconseguir?
I avui veiem que Jesús té clara la seva identitat: és el Fill de Déu, i l’Esperit de Déu l’ha ungit per portar la bona nova als desvalguts, per proclamar als captius la llibertat, per tornar la llum als cecs i alliberar els oprimits…Aquesta va ser la missió de Jesús.
Nosaltres, pel baptisme, som fills i filles de Déu i tenim els mateixos objectius que Jesús. Estem cridats a treballar pel projecte de Déu, que no és altre que treballar perquè ningú no sigui esclau de res, sinó lliure interior i exteriorment.
I en una comunitat, com és l’església, tots i totes som necessaris per aconseguir aquestes fites.

Manel Simó

Català CA Español ES