Lectura de l’evangeli segons sant Joan 4,5-15.19b-26.39a.40-42

En aquell temps, Jesús arribà a una població samaritana que s’anomena Sicar, prop dels terrenys que Jacob havia donat al seu fill Josep. Allà hi ha el pou de Jacob. Era cap al migdia quan Jesús, cansat de caminar, s’estava assegut bonament a la vora del pou.Els deixebles havien anat al poble a comprar provisions. Arribà una dona samaritana, que venia a treure aigua. Jesús li diu: «Dóna’m aigua.» Li diu la samaritana: ets tu qui li hauries demanat aigua viva, i ell te l’hauria donada.»

Ella li diu: «Senyor, aquest pou és fondo i no teniu res per treure aigua. D’on la traieu, l’aigua viva?
Jesús li respongué: «Els qui beuen aigua d’aquesta tornen a tenir set, però el qui begui de la que jo li donaré, mai més no tindrà set; l’aigua que jo li donaré es convertirà en una font que brollarà sempre dintre d’ell per donar-li vida eterna.»

Li diu la dona: «Senyor, doneu-me aigua d’aquesta: que no tingui mai més set ni hagi de tornar mai més aquí a treure aigua del pou.»
«Senyor, veig que sou un profeta. Els nostres pares adoraren Déu en aquesta muntanya, però vosaltres, els jueus, dieu que el lloc on cal adorar-lo és Jerusalem.»

Jesús li respongué: «Creu-me, dona; s’acosta l’hora que el lloc on adorareu el Pare no serà ni aquesta muntanya ni Jerusalem. Vosaltres no sabeu qui adoreu; nosaltres sí que ho sabem, perquè la salvació ve dels jueus. Però s’acosta l’hora, més ben dit, és ara mateix, que els bons adoradors adoraran el Pare en esperit i en veritat.

Aquests són els adoradors que vol el Pare. Déu és esperit. Per això els qui l’adoren han de fer-ho en esperit i en veritat.» Li diu la dona: «Sé que ha de venir el Messies Quan ell vingui, ens ho explicarà tot.» Ell li respon: «El Messies sóc jo, quan els samaritans anaren a trobar-lo, li pregaven que es quedés amb ells.

I s’hi va quedar dos dies. Després de sentir-lo parlar a ell mateix, encara molts més van creure, i deien a la dona:
«Ara ja no creiem només pel que tu deies; nosaltres mateixos l’hem sentit, i sabem que aquest és de debò el Salvador del món.»

Comentari de l’evangeli

La litúrgia ens presenta avui el primer dels anomenats evangelis baptismals, amb els quals es preparaven els catecúmens per rebre el baptisme la nit de Pasqua. Son tres textos de l’evangeli de sant Joan on es posa de manifest que Crist se’ns dóna com a aigua viva (evangeli d’avui), com a llum de vida (evangeli del proper diumenge), i com a vida del món, (evangeli del darrer diumenge de Quaresma).

El llarg diàleg de Crist amb aquella dona samaritana és ple de simbolismes i ensenyaments, i podem destacar quatre reflexions:
– Jesús es troba amb una dona que ha anat a cercar aigua. Tots nosaltres son també cercadors, perquè tots tenim sovint moltes sets…
– La samaritana és, com tots nosaltres, una dona en recerca. Ella cercava i Jesús li surt a l’encontre…
– Jesús revela a la samaritana un rostre de Déu Pare. amb el qual li caldrà tenir una relació filial i personal. La imatge que tenim de Déu és decisiva per a la nostra fe.
– Aquella dona que ha iniciat el seu procés en actitud de recerca, es converteix en portadora del missatge als altres. Ha trobat la fe, i sap que la fe ha de ser expansiva i comunicativa.

Manel Simó

Català CA Español ES