Lectura de l’evangeli segons sant Joan 1,6-8.19-28

Déu envià un home que es deia Joan. Era un testimoni; vingué a donar testimoni de la Llum, perquè per ell tothom arribés a la fe. Ell mateix no era la Llum; venia només a donar-ne testimoni.

Quan els jueus van enviar-li, des de Jerusalem, sacerdots i levites per interrogar-lo, el testimoni de Joan fou aquest. Li preguntaren: «Qui ets tu?» Ell, sense cap reserva, confessà clarament: «Jo no sóc el Messies.»

Li preguntaren: «Qui ets, doncs? Elies?» Els diu: «No el sóc.» «Ets el Profeta que esperem?» Respongué: «No.» Li digueren: «Doncs, qui ets? Hem de donar una resposta als qui ens han enviat: què dius de tu mateix?»

Digué: «Sóc una veu que crida en el desert: “Aplaneu el camí del Senyor”, com diu el profeta Isaïes.» Alguns dels enviats, que eren fariseus, li preguntaren encara: «Per què bateges, doncs, si no ets el Messies, ni Elies, ni el Profeta?»

Joan els respongué: «Jo batejo només amb aigua, però, tot i que no el coneixeu, ja teniu entre vosaltres el qui ve després de mi; jo no sóc digne ni de deslligar-li la corretja del calçat.» Això va passar a Bet-Ània, a l’altra banda del Jordà, on Joan batejava.

Comentari de l’evangeli

Avui veiem a l’evangeli que a Joan Baptista li fan una pregunta que no sempre és fàcil de respondre: qui ets tu?

Pensem durant un moment què diríem nosaltres si algú ens plantegés la mateixa pregunta, tan a títol individual com en la nostra dimensió comunitària: Qui sóc? Qui sóc com a cristià? Quina es la meva identitat? Les nostres obres ens defineixen, i cercar respostes a aquests interrogants es una reflexió molt pròpia d’aquest temps d’Advent.

Joan Baptista respon: Sóc una veu que crida en el desert. I nosaltres, en la situació de pandèmia que estem vivint, de ben segur que tenim quelcom a dir, en la línia de la lectura del profeta Isaïes que acompanya avui la proclamació de l’evangeli: com a batejats hem estat ungits i estem cridats a portar la bona nova als desvalguts, a curar els cors adolorits, a proclamar als captius la llibertat i a proclamar la gràcia del Senyor…

La tasca es difícil, però aquesta es la nostra missió.

Manel Simó

Català CA Español ES