Lectura de l’evangeli segons sant Marc 1,12-15

En aquell temps, l’Esperit empenyé Jesús cap al desert, on passà quaranta dies temptat per Satanàs. Vivia entre els animals feréstecs i l’alimentaven els àngels.

Després d’haver estat empresonat Joan, Jesús es presentà a Galilea predicant la bona nova de Déu; deia: «Ha arribat l’hora i el regne de Déu és a prop.

Convertiu-vos i creieu en la bona nova.»

Comentari de l’evangeli

Es ja tradicional que en el primer diumenge de Quaresma l’evangeli ens parli de les temptacions que Jesús va patir al desert, encara que enguany l’evangelista Marc no les concreta, sinó que es limita a afirmar que l’Esperit empenyé Jesús cap al desert, on passà quaranta dies, temptat per Satanàs.

El desert, com a figura bíblica, té una doble significació. D’una part, és el lloc on Déu va portar el seu poble després d’alliberar-lo de l’esclavatge d’Egipte i, d’altra, el lloc on el va posar a prova. I Jesús és portat al desert per superar les temptacions de deixar de ser fidel a la missió que Déu l’ha encomanat.

A la història de l’espiritualitat, i com a una de les pràctiques quaresmals, s’ha repetit sovint l’expressió fer desert, per posar de relleu que és el lloc de trobada amb Déu per fer camí amb Ell cap a la terra promesa.

Convertir-se i creure en la Bona Nova, que és la darrera crida de l’evangeli d’avui, vol dir trobar, durant aquesta Quaresma, espais de reflexió interior, de pregària, de silenci, i de reconciliació amb Déu i amb els altres.

Caldrà cercar-los.

Manel Simó

Català CA Español ES