Lectura de l’evangeli segons sant Lluc 4,1-13

En aquell temps, Jesús, ple de l’Esperit Sant, se’n tornà del Jordà, i durant quaranta dies l’Esperit el conduïa pel desert, i era temptat pel diable. Durant aquells dies no menjava res i a la fi quedà extenuat de fam.

El diable li digué: «Si ets Fill de Déu, digues a aquesta pedra que es torni pa.» Jesús li va respondre: «Diu l’Escriptura que l’home no viu només de pa.» Després el diable se l’endugué amunt, li ensenyà en un instant tots els reialmes de la terra i li digué: «Et puc donar tot aquest poder i la glòria d’aquests reialmes; tot m’ha estat confiat a mi, i ho dono a qui jo vull; adora’m i tot serà teu.»

Jesús li respongué: «L’Escriptura diu: “Adora el Senyor, el teu Déu, dóna culte a ell tot sol.”» Després el conduí a Jerusalem, el deixà dalt la cornisa del temple i li digué: «Si ets Fill de Déu, tira’t daltabaix des d’aquí; l’Escriptura diu que “ha donat ordre als seus àngels de guardar-te” i que “et duran a les palmes de les mans, perquè els teus peus no ensopeguin amb les pedres”.» Jesús li respongué: «Diu l’Escriptura: “No temptis el Senyor, el teu Déu.”»

Esgotades les diverses temptacions, el diable s’allunyà d’ell, esperant que arribés l’oportunitat.

Comentari de l’evangeli

Ja és clàssic que l’evangeli del primer diumenge de Quaresma ens presenti el text de les anomenades temptacions de Jesús, cada any segons l’evangelista corresponent. Enguany sant Lluc.

Es tracta d’una plana catequètica, amb una intenció molt definida: en primer lloc, hi ha un paral•lelisme entre les temptacions que va patir en el desert el poble d’Israel, i que van provocar la seva infidelitat; i les temptacions que pateix Jesús, també en el desert, i de les quals, se’n surt i es manté fidel.

D’altra part, la catequesi mostra també una segona intenció: les mateixes temptacions que supera Jesús són les que haurà de superar el nou Israel, el nou poble de Déu, o sigui, nosaltres, tant personalment, com comunitàriament.

La lliçó es clara: el poder, la vida, no es pot utilitzar només en benefici propi, ni per aconseguir fama o reconeixement, sinó que cal posar-lo al servei dels altres.

Manel Simó

Català CA Español ES