Lectura de l’evangeli segons sant Mateu 3,13-17

En aquell temps, Jesús, que venia de Galilea, es presentà a Joan, vora el Jordà, perquè el bategés. Joan no el volia admetre al baptisme.

Li deia: «Sóc jo el qui necessito que tu em bategis. Com és que tu véns a mi?» Jesús li respongué: «Accedeix per ara a batejar-me. Convé que complim d’aquesta manera tot el que és bo de fer.» Llavors hi accedí.

Un cop batejat, Jesús sortí de l’aigua a l’instant. Llavors el cel s’obrí i veié que l’Esperit de Déu baixava com un colom i venia cap a ell, i una veu deia des del cel: «Aquest és el meu Fill, el meu estimat, en qui m’he complagut.»

Comentari de l’evangeli

La litúrgia dóna avui un salt en el temps i ens presenta el baptisme de Jesús, on és produeix una nova epifania, o manifestació de Déu: “El Messies és el meu Fill, el meu estimat, i en Ell m’he complagut, escolteu-lo”.
Jesús va rebre el baptisme de Joan que era un baptisme de conversió i canvi de vida, encara que Ell no ho necessitava i, a més a més, venia a instituir un altre baptisme que seria de identitat i compromís.
Nosaltres hem rebut aquest baptisme de Jesús, i la festa d’avui ens dóna peu per a pensar en aquesta identitat i aquest compromís.
La nostra identitat cristiana consisteix en formar part d’un poble de batejats i batejades, i el nostre compromís és viure d’acord amb aquesta identitat cristiana.
Déu, mitjançant el baptisme ens ha donat el privilegi de ser fills i filles seus, i hem de donar gràcies als nostres pares que van ser els instruments del nostre baptisme. I no volem ser només batejats i batejades amb aigua (és a dir, sociològicament, o de número), sinó amb Esperit, és a dir, deixant que l’Esperit actuï en nosaltres i nosaltres responguem a les seves iniciatives.

Manel Simó

Català CA Español ES